Ερευνητική Εργασία ΕΠΑΛ Καναλακίου
                                        Χαρτονομίσματα και κέρματα στον 20ο αιώνα

 

Το 1962 η Ελλάδα αποδέχτηκε τη σύνδεση με την ΕΟΚ. Τα σχέδια για ένα κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ξεκίνησαν από το 1969, όμως η διαδικασία καθυστέρησε λόγω της κατάρρευσης του συστήματος Bretton Woods.

Το 1964 ο Γεώργιος Παπανδρέου κυβέρνησε την χώρα, σε ένα κλίμα διαρκούς σύγκρουσης με το παλάτι. Το 1967 με βίαιο τρόπο καταργήθηκε το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και εγκαταστάθηκε δικτατορικό καθεστώς με αρχηγό τον Γ. Παπαδόπουλο. Αποτέλεσμα ήταν η αιφνιδιαστική εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο που ανάγκασε το στρατιωτικό καθεστώς να παραχωρήσει την εξουσία και πάλι στους πολιτικούς. Η χούντα είχε πλέον ανατραπεί και η δημοκρατία επανερχόταν μετά από επταετείς περιπέτειες στην Ελλάδα.

Η διεθνής πετρελαϊκή κρίση του 1973 οδηγεί στην κάθοδο της χώρας. Επίσης, το μεταναστευτικό και το τουριστικό συνάλλαγμα μειώθηκε και μαζί τους ελαττώθηκαν οι δημόσιες επενδύσεις. Οι τεράστιες δαπάνες σε στρατιωτικό εξοπλισμό σήμαιναν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην κρατική υποδομή, όπως παιδία, υγεία, κ.α., θα περνούσαν σε δεύτερη μοίρα. Οι τελευταίες δραχμές κυκλοφόρησαν το 2000 και ήταν μία σειρά νικέλινων κερμάτων που απεικόνιζαν τις Ολυμπιακές παραστάσεις. Επρόκειτο για αναμνηστικά κέρματα με αφορμή τους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.